Ayurveda.

Ayur betekent leven
Veda betekent kennis-ervaring-zijn.

Deze kennis komt uit het oude India van de rishi’s en yogi’s en wordt tegenwoordig weer volop onderwezen op de universiteiten in India waar men kan afstuderen als Ayurvedisch arts.
Tegenwoordig zijn er op diverse plaatsen in de wereld Internationale opleidingen waar men kan worden opgeleid als Ayurvedic practitioner. Mijn HBO opleiding ayurveda heb ik genoten in Den Haag bij dr.A.K. Mehta. Dit nadat hij enige jaren in mijn yogastudio praktijk heeft gehouden. Ik raakte oprecht geïnteresseerd en ben zelf Ayurvedisch behandeld toen ik overwerkt was. Zie yoga
Toen onderging ik een pancha karma kuur. Later ben ik als onderdeel van de opleiding twee weken te gast geweest voor stage in dr. A.K. Mehta’s ashram-kliniek in India.
Kennis van het leven en deze ook toepassen. Dieren die natuurlijk opgroeien, weten vaak van nature wat goed voor ze is. Wij dragen die mogelijkheid ook in ons. Maar vaak worden onze signalen niet meer voldoende afgegeven of herkend, stagneert het dus ergens in ons en blijven we kiezen voor dingen die ons of onze omgeving of onze aarde nog verder kunnen verstoren.
Vaak raak je vanuit de verstoring in een spiraal neerwaarts en kun je geen mogelijkheden meer ontdekken tot de weg naar welzijn.

Maar wat is welzijn? Dan ben je helder bewust en voel ervaar je tevredenheid! Dan kun je vormgeven aan je leven in overeenstemming met je diepste waarden, normen en gevoel binnen je omstandigheden en mogelijkheden.

Wanneer je gemotiveerd bent om verandering in jezelf en je leven aan te brengen en werkelijk deze vooruitgang verlangt, dan werken we hier samen aan.
Belangrijk is inzicht in je mogelijkheden om grip te krijgen op je zelfgenezend vermogen. Dit vermogen wordt zoveel mogelijk vrijgemaakt en ondersteund door middel van o.a. massage, voeding en eventueel ondersteunende kruiden.
We schakelen niet eerst de rode lampjes van je alarmsysteem uit maar werken aan de onderliggende
Zie ook behandelingen, ayurveda en massage

Informatie over ayurveda kun je vinden bij de meeste bibliotheken en op Internet.

Boeken:
Dirk Gysels - Handboek voor Ayurveda
Maharishi - Ayurveda
Dr. Sharma - Essentiels of Ayurveda
Dr. Mehta/ Dr. Gupta/
Dr. Sharma - Health & Harmony of Ayurveda
Dr. Frawly - Ayurvedic healing
Dr. Mehta - Ayurveda in de praktijk
- Ayurveda ankertje
- Harmonie en Ayurveda
Birgit Heijn - De Indiase natuurgeneeskunde
Video’s:
Harish Johari - Ayurveda massage voor vrouwen
- Ayurveda massage voor mannen
- Ayurveda massage voor baby’s en kinderen